BIO potraviny nemusia byť drahé

Mnoho ľudí je presvedčených o tom, že všetko čo je BIO, musí automaticky stáť niekoľkonásobne viac. Ono to tak ale v skutočnosti nie je. Je to len reklama, šikovné triky predajcov a nepochybne i naša naivita a hlúposť.
 
Pochopte čo je BIO
Najprv by ste mali pochopiť, čo vlastne znamená to, keď je potravina alebo nejaký výrobok BIO. Zamerajme sa na potraviny, aby sme v tom nerobili neporiadok. Tak napríklad ovocie a zelenina, ktoré sú BIO, by mali byť pestované prirodzeným spôsobom a hlavne bez postrekov a umelých hnojív.Človek drží v rukách farebnú fazuľu.jpg
 
Teraz vám poviem jedno veľké tajomstvo. Moja známa jazdí pravidelne nakupovať na Ukrajinu. Keďže nejde o veľmi bohatú krajinu, no na druhej strane, tu nájdete tak kvalitnú pôdu a ideálne podmienky na pestovanie rastlín, používanie akejkoľvek chémia, by bolo absolútne nelogické a neekonomické. Navyše, takú pohánku, tu kúpite za pár centov, a to doslova. Verte, že táto pohánka je desaťkrát viac BIO, ktorý stojí päť eur a má na sebe dvesto nápisov o tom, aká je geniálna.
 
Najlacnejšie je najlepšie
Týmito riadkami vás nechcem navádzať k tomu, aby ste nakupovali len na Ukrajine. Lacné a kvalitné produkty nájdete aj u nás. Keď som sa začala zaujímať o zdravú výživu, nemala som viac ako šestnásť rokov.  Pamätám si ako dnes, že v tejto dobe u nás BIO potraviny neboli ešte tak rozšírené. Jedným z obchodov, ktorý ich však v ponuke mal, bolo DM. Pol kilové fazuľky mungo, stáli cez tri eurá. Potom som ich objavila aj v obyčajnom supermarkete, podotýkam, že v rovnakej kvalite, no tieto stáli len osemdesiat centov.Vrece so zemiakmi na hline.jpg
Veľmi podobné je to so všetkými strukovinami. ,viete, tieto rastliny naozaj nepotrebujú žiadny postrek, pretože všetko, čo k životu potrebujú, dokážu získať zo vzduchu a pôdy. Pre pestovateľov by bolo teda nelogické, na nich míňať viac financií. Ak teda chcete naozaj zdravé strukoviny a iné potraviny, tak nakupujte slovenské, lacné a zdravé produkty.